În general, instructorii sunt de părere că un copil trebuie să aibă în jur de 3-4 ani înainte să poată spune cu certitudine că schiază – în sensul că îi reuşesc întoarcerile şi îşi ia avânt din teleschi.
Şcolile de schi acceptă de obicei copiii de la vârsta de 4-5 ani. Până la acea vârstă majoritatea celor mici nu acordă atenţia necesară instrucţiunilor şi nici nu au forţa fizică de a termina antrenamentul. Totuşi, depinde de fiecare copil în parte şi sunt destule şcoli care au încorporate în programul lor o lecţie de obişnuire cu zăpada, pentru cei sub 3 ani.
Dacă vrei să îţi înveţi singur copilul să schieze, începe printr-o etapă de acomodare cu ghetele de schi. Cu cât va merge mai mult cu ghetele pe zăpadă, cu atât va întelege mai bine cum să se mişte pe pârtie şi îşi va dezvolta muşchii picioarelor. Cei mai mici nu strică să încerce înainte tubingul, datul cu sania şi alte activităţi care îl vor ajuta să se obişnuiască cu textura zăpezii şi vremea rece de afară.
Strictul necesar pentru copilul tău include costum de schi – geacă impermeabilă şi pantaloni de fâş, mănuşi izolatoare, bocanci, cască – toate se găsesc în magazinele de profil. Echipamentul trebuie să aibă izolare termică, să asigure respirabilitate şi impermeabilitate.
Opţional, poţi să îi cumperi o pereche de schiuri de plastic, folosite la acomodare de juniori; chiar dacă nu sunt potrivite pe o pârtie de resort, merg perfect pentru câţiva paşi în parc şi chiar la urcatul dâmburilor mici.
Pentru prima experiență, instructorul individual este bun. Având atenția lui totală, copilul capătă încredere și se simte sigur pe mișcări pentru că le prinde corect de la început. În etapa următoare, însă, școala de schi îl va provoca să fie mai bun, îi va dezvolta spiritul de competiție (în sens bun), dar și de echipă, îi va da un sentiment de apartenență.
Când pleci în concediu la un resort de schi, nu trebuie să laşi copilul cu bunica; în schimb, interesează-te de ce servicii specifice pentru copii oferă – multe au inclus tubing şi patinaj. În România, cel mai mare resort de schi (în nr km pârtie) este la Cavnic, urmat de Muntele Mic şi Păltiniş.
Dacă copiii tăi sunt la vârsta schiatului serios, poţi să începi să te interesezi din timp ce fel de programe de schi pentru juniori există în zonă şi ce implică – instructorii ştiu cum să facă lecţiile distractive pentru copilul tău iar trainingul în grup îl va încuraja să persevereze.
Beneficiile acestui sport de iarna:
• Exercițiu fizic si de sănătate
Într-o lume amenintată de sedentarism și dependentă de tehnologie, vine sezonul sportului de iarna cu soluția perfectă de a face exercițiu fizic in aer liber și natură.
Schiul dezvoltă musculatura , echilibrul, oasele și sistemul imunitar.
• Dezvoltă increderea in sine
Copilul va incepe să creadă în sine și abilitățile sale mai mult pentru că acesta va proiecta increderea de pe partii in activitațile lui zilnice.
• Spirit de competiție
Mai intai cel mic va invața cu un monitor, apoi cu alți copii ca mai apoi, cand va stăpâni acest sport, va simti jocul si competiția pe care o va utiliza in beneficiul personal în toate aspectele vieții.
• Schiul îl invață pe copil disciplina
• Schiul îi insufla copilului un spirit de disciplină benefic: de a fi echilibrat, de a avea reflexele potrivite la momentul potrivit, de a evalua corect unele pericole.
• Schiul inseamnă experiențe sociale și emotionale