Cerbul de Aur este un eveniment foarte cunoscut devenit o tradiţie, ce se desfășoară în Braşov, în aer liber, în Piaţa Sfatului. Este un spectacol-concurs de interpretare ce urmăreşte promovarea talentelor din România şi de peste hotare. Prima ediţie a festivalului a avut loc în urmă cu 41 de ani, în 1968.
Cerbul de Aur a avut loc pentru prima dată în 1968, din dorinţa Guvernului Român de a demonstra că şi România este o ţară deschisă. Festivalul a fost conceput iniţial ca o copie a faimosului San Remo. Prima ediţie a fost organizată în perioada 5-10 martie la Teatrul Dramatic, iar organizatorii au fost cei de la Televiziunea Română. La concurs au participat 28 de artişti, iar recitalurile au fost susţinute de 15 vedete.
În 1970, ediţia a treia a festivalului de la Braşov a fost transmis de 30 de televiziuni din întreaga lume. În 1971 are loc cea de-a patra ediţia a festivalului Cerbul de Aur şi ultima din perioada comunistă.
In 1992 are loc cea de-a cincea ediţie a Festivalului. Acesta revine la Braşov, de data aceasta în Piaţa Sfatului, în aer liber, în perioada 24-28 iunie. A fost construită pentru Cerbul de Aur o sală în aer liber cu o capacitate de 5000 de locuri. În 1994 numărul spectatorilor a crescut la 7000.
Festivalul „Cerbul de Aur” revine anul acesta cu o nouă ediție. Aceasta este dedicată Centenarului Marii Uniri și va avea loc în Piața Sfatului din Brașov în perioada 29 august – 2 septembrie 2018.
Pentru ediția din acest an, festivalul va avea o gală aniversară, două zile de concurs și o gală Centenară în care muzica populară tradițională se va îmbina cu cea de modernă. Festivalul va începe pe 29 august, cu gala aniversară, la care vor participa premianţii ediţiile anterioare ale Cerbului de Aur. Show-ul va fi completat cu imagini din arhiva TVR, de la ediţiile anterioare ale festivalului.
Următoarele două seri vor fi dedicate concursului, care va fi unul complex. În afara concurenţilor, vor urca pe scenă și invitați speciali care vor susţine mini-recitaluri. Seara a patra a festivalului va fi seara de gală, în care vor fi premiaţi câştigătorii festivalului.”Cerbul de Aur” se va încheia pe 2 septembrie, cu „Gala Centenară”, care va păstra tema tradiţională a muzicii folclorice, însă reinterpretată într-o manieră mai modernă.