Este puţin probabil să nu fi trecut prin Braşov cel puţin o dată in viata ta. Pe vremuri, Braşovul era un important centru meştesugăresc, un adevarat nod comercial; acum este un important nod turistic, un oraş aflat in inima Transilvaniei, care face legatura cu multe zone din tară. Fiind un oraş medieval de secol XIII, a fost construit la fel ca toate celelalte, cu bastioane si turnuri; aici existau pe vremuri Bastionul Fierarilor, Turnul Măcelarilor, Bastionul Tesatorilor, Turnul Lemnarilor, Bastionul Tabacarilor sau al Vanatorilor. Acum, toate acestea sunt considerate adevarate monumente istorice şi cu fiecare an atrag tot mai multi turişti.
Ne-am gandit să facem un tur virtual al oraşului, un plan de weekend pentru un city break.
Incepem din punctual 0 al Braşovului Turistic, Piata Sfatului. Aceasta gazduieşte in
funcţie de sezon, diverse manifestari si evenimente.
În mijlocul pieţii se află Casa Sfatului care găzduieşte Muzeul Judeţean de Istorie. Tot în Piaţa Sfatului se află şi Biserica Adormirea Maicii Domnului, Muzeul Mureşenilor (Casa Mureşenilor).
Un simbol reprezentativ al Braşovului este intruchipat de Biserica Neagră, fiind unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România şi cel mai mare edificiu de cult gotic din Sud-Estul Europei.
In Biserica Neagră pot încăpea aproximativ 5.000 de persoane. Clădirea a fost parțial distrusă de incendiul din 1689, de unde i se trage numele care a făcut-o celebră.
Pentru a vizita acest obiectiv se percepe o taxa de 10 lei, fara ghid. Nu se pot face poze in interior, insa pot fi admirate picturile murale şi orga cu cele 4.000 de tuburi ale sale.
Va recomandam renumitul concert de Craciun, unde biletele sunt limitate.
Cetatea Brașovului a fost ridicată între secolele XIII și XVII-lea din nevoia de apărare împotriva invaziei turcilor și tătarilor. În trecut, Brașovul avea șapte bastioane, unite prin ziduri puternice de apărare. Bastioanele erau încredințate breslelor, fiind dispuse la o distanță de aproximativ 110 m distanță unele de altele. În vremurile de glorie ale cetății Brașovului, sistemul de fortificații avea 28 de turnuri, din care astăzi nu mai există decât șase. În partea de sub Tâmpa, numită „După Ziduri”, mai sunt vizibile două Bastioane, cel Țesătorilor și cel al Postăvarilor, unite printr-un zid care pe alocuri depășește cinci metri înălțime.
Strada Sforii este una dintre cele mai înguste străzi din Europa și cea mai strâmtă din Estul Europei, fiind construită în secolul al XIII-ea.
Turnul Alb, cu metereze, balcoane și guri pentru aruncarea de foc și smoală, era întreținut de breslele cositorarilor și arămarilor. Turnul Alb a fost afectat și el de incendiul din 1689, fiind reconstruit la începutul secolului al XVIII-lea.
Turnul Negru, aflat la câteva zeci de metri de Turnul Alb, datează tot din secolul al XV-lea, având rolul de a împiedica atacatorii să se apropie de zidurile cetății Brașovului. De altfel, de pe zidurile sale înalte de peste 10 metri se dădea alarma în caz de pericol, atac sau incendiu. Acesta nu a fost de ajuns și, în anul 1559, Turnul Negru a fost lovit de un fulger și a luat foc, de unde i se trage numele de Negru.
Acestor obiective se adaugă strădutele orasului in stil german, unde te poti rataci si poti descoperi locuri primitoare si te poti relaxa citind sau savurand o cafea.
Pentru un city break, ne gândim la confortul unui somn odihnitor care să vă pună in miscare pentru explorarea orasului.
In Brasov, Ambient Hotels oferă variante de 3 si 4 stele, respectiv Rezidenta, Pensiunea şi Hotelul Ambient.